Is speltbrood gezond?

Is speltbrood gezond?

februari 19, 2020 Uit Door Noah Janssen

Gezond eten wordt steeds populairder. Waarbij sommige mensen helemaal geen brood meer eten, kiezen andere weer voor gezond brood. Speltbrood, valt onder een gezond alternatief voor ‘gewoon’ tarwe brood. Maar is speltbrood wel gezonder dan gewoon brood en wat maakt het zo gezond?

Wat is spelt en wat maakt spelt zo populair?

Speltbrood wordt gebakken van het graan spelt oftewel oerspelt. Het is een graansoort die nauw verwant is aan de ‘gewone’ tarwe. Al vroeg in de geschiedenis werd spelt verbouwd en geconsumeerd. Sterker nog, spelt is een van de eerste graansoorten die verbouwd werd. Daarmee is het een van de oudste landbouwgewassen in de geschiedenis van de mensheid. Spelt heeft een licht nootachtige smaak en bevat 6 van de 8 essentiële aminozuren die in het lichaam de productie van hormonen activeert. Wist je dus dat spelt je een gelukkig gevoel geeft? 

Wat zijn de voordelen van spelt?

Behalve dat speltbrood essentiële aminozuren heeft, zit het ook vol van andere goede stoffen,namelijk:

  • Eiwitten
  • Vitamine E
  • Vitamine B
  • Foliumzuur
  • Niacine
  • IJzer
  • Magnesium
  • Fosfor

Bevat speltbrood gluten?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bevat spelt wel gluten. Spelt is namelijk ook gewoon één van de granen die gluten bevat. Wel is het een ander soort gluten dan wat je in tarwe vindt. Maar wat zijn gluten precies? Gluten zijn eiwitten in granen. Ze zorgen voor binding en stevigheid in producten. Voor mensen met een glutenallergie is spelt zeker geen optie. De darmen kunnen in dit geval niet de gluten verwerken waardoor je je niet goed gaat voelen. Je kan er namelijk vermoeid van worden, een brandende maagzuur krijgen en soms ook huiduitslag.

Helpt speltbrood bij het afvallen?

Veel mensen denken dat speltbrood een gezond alternatief is voor tarwe en daarbij ook gemakkelijker afvallen. Helaas is dit niet waar. Speltbrood bevat namelijk net als tarwebrood veel koolhydraten. Speltbrood is dan ook niet geschikt om te eten tijdens een koolhydraatarm dieet. 

Is speltbrood gezond of niet?

Speltbrood komt op veel punten overeen met tarwebrood. Spelt bevat zo zijn goede eigenschappen, maar het is niet perse veel beter dan tarwe brood. Het verschil is erg klein doordat de verhouding van de koolhydraten en eiwitten vrijwel gelijk zijn. Wel bevat speltbrood iets meer onverzadigde vetzuren. Maar aan de andere kant bevat tarwe weer meer omega- 3 vet wat erg belangrijk is voor je lichaam. Al met al zit het verschil zich vooral in de prijs en in de smaak. Speltbrood heeft namelijk een nootachtige smaak en is een stuk duurder dan gewoon tarwebrood.

Waar kies jij voor?