Dé tips om een vegan lifestyle op gang te brengen

Dé tips om een vegan lifestyle op gang te brengen

december 4, 2019 Uit Door Noah Janssen

Wanneer je kiest voor een vegetarisch of veganistisch eten, dan bespaar je water, landbouwgrond en dierenlevens. Niet gek dat steeds meer mensen hier dan ook voor kiezen. Zomaar je eetpatroon drastisch veranderen kan best ingrijpend zijn. Met deze tips helpen we je in ieder geval een eindje op weg.

Een goed begin is het halve werk

Voordat je begint aan een veganistisch dieet is de voorbereiding heel belangrijk. Bedenk goed hoe je bepaalde voedingsgroepen gaat vervangen. Apps zoals Chronometer zijn handige manieren om je nutriënten bij te houden. Daarnaast is Google je beste vriend. Twijfel je of een bepaald product vegan is? Google het. Denk je dat je een tekort te lopen? Ook daar kun je op Googlen. Waarschijnlijk ga je ook veel meer in volume moeten eten om vol te zitten. In 100 gram groente zit namelijk minder energie dan 100 gram vlees. En uiteten gaan gaat misschien ook net even wat meer moeite kosten. Check van te voren of de chef een plantaardige maaltijd kan maken en neem overal waar je naartoe gaat vegan snacks mee. Je weet maar nooit of je ze nodig gaat hebben en je wil natuurlijk niet flauwvallen omdat je een tekort hebt aan voeding en daardoor energie.

Lees de labels

Ga je voor zogenoemde ‘whole foods’ zoals peulvruchten, granen en groenten, dan weet je precies wat je eet. Bij voorverpakte producten is dat vaak anders. Ingrediënten als lactose, weipoeder en caseïne bijvoorbeeld zijn dierlijk van oorsprong. Dit weet je niet meteen als je voor veganistisch eten gaat en dat is ook niet erg. Na een tijdje weet je precies waar je op moet letten bij het checken van labels. Ook hierbij is google je allerbeste vriend.

Wees lief tegen jezelf

Yes! De stap die je gaat zetten is er een om trots op te zijn. Maar Rome is niet in een dag opgebouwd dus jouw voedingspatroon ook niet. Wees dus vooral heel lief tegen jezelf. Je gaat sowieso fouten maken, vooral in het begin. En dat is zeker niet erg. Er zijn genoeg vegetariërs of veganisten die er na drie jaar achterkomen dat ze elke maand of misschien zelfs dagelijks iets hebben gegeten waar toch wel vlees in zat. Hier leer je gelukkig alleen maar van.

Zoek een maatje

Vegan gaan eten kan voor nog best wat reacties zorgen. Trek daar vooral niks van aan als je achter je keuze staat. Met iemand samen dit avontuur aangaan kan heel leuk zijn. Zo kan je samen heerlijke vegan recepten proberen en op zoek gaan naar de lekkerste hapjes. Heb je geen vrienden die met je mee willen doen? Dan zijn er online genoeg vegans te vinden die je willen helpen.