Feiten en fabels over voeding

Feiten en fabels over voeding

juni 18, 2020 Uit Door Noah Janssen

Op het internet in de wandelgangen lees hoor en je steeds meer over voeding. Het ene middeltje zou moeten helpen tegen een opgeblazen gevoel en van het andere drankje zou je instant moeten afvallen. Maar wat is waar en wat is niet waar? Je leest hieronder de meest voorkomende feiten en fabels over voeding.

Brood is een dikmaker: Fabel

Het is een fabel dat brood een dikmaker is. Met name het smeersel en het beleg zijn daarvoor verantwoordelijk. Een dikke of dubbele snee brood is juist een uitstekende basis voor een gezond leefpatroon. Besmeer het brood dun met beleg waar weinig vet en suiker in zit en je hebt een gezond ontbijt of een goede lunch. Denk bijvoorbeeld ook eens aan sla, plakjes komkommer, tomaat en avocado voor op een sneetje brood. 

In groente zit vooral vitamine C: Fabel

Vitamine C zit met name in fruit zoals sinaasappels en kiwi’s. Daarnaast ook in sommige groentesoorten waaronder paprika en kool. In veel groente zit echter een stuk minder vitamine C. Wel zitten er een tal aan andere vitamines en mineralen in deze groenten. Zo zit in spinazie veel foliumzuur en in wortel veel vitamine A.

Teveel eiwit is schadelijk voor je lichaam: Feit

Hoewel populaire diëten, zoals bijvoorbeeld het dr. Frank dieet, je anders willen doen geloven, is teveel eiwit schadelijk voor je lijf. Het is voornamelijk belastend voor je nieren, maar ook de zuurgraad van je bloed verhoogt en er vindt een groter verlies van mineralen zoals ijzer, magnesium, zink en calcium plaats.

A-merk is altijd gezonder dan een huismerk: Fabel

Dat hoeft niet zo te zijn. Uit een onderzoek van de consumentenbond naar zout in levensmiddelen in 2015 bleek namelijk dat de Heinz sandwichspread een stuk zouter is dan de sandwichspread van huismerken. Wel is het belangrijk een etiket goed te lezen voordat je een product koopt. Er zit veel verschil in bijvoorbeeld toegevoegde suikers of smaakstoffen.

Beter te zwaar dan te licht: Fabel

Gezondheidsrisico’s nemen toe vanaf een bmi van 25. Zo geven de statistieken onder meer aan dat mensen met overgewicht eerder en vaker last krijgen van suikerziekte. Als je net op die grens zit is er niks aan de hand. Maar het grootste ‘gevaar’ is het gevaar om geleidelijk door te groeien naar echt te zwaar. Anderzijds, het komt ook voor dat mensen met een normaal gewicht zich bezig houdt met afvallen. Dat is niet gezonder dan gewoon op je gewicht te blijven.

Eén keer per week vis eten is goed voor het hart: Feit

Vis is gezond omdat het omega-3 vetten bevat. Het zijn vetten die een speciale samenstelling hebben en die vrijwel alleen in vis en bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren voorkomen. Visvetten make de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Eet daarom minimaal één keer per week vis bij een warme maaltijd of bij de broodmaaltijd. Denk ook aan toastjes met vis. Kies dan vooral vette vis, zoals makreel of zalm. Doe dit wel met mate, dus niet meer dan twee keer per week.